Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

#Pause: Διαδικτυακή Επιστημονική Εκδήλωση με τίτλο: «Covid-19 & Ψυχική Υγεία»


#Pause:

Διαδικτυακή Επιστημονική Εκδήλωση με τίτλο:

«Covid-19 & Ψυχική Υγεία»


«Η Δυστυχία δεν είναι στα μέτρα του ανθρώπου» μας γράφει ο Αλμπέρ Καμύ σε ένα από τα πιο σπουδαία του βιβλία, στην «Πανούκλα», αποτυπώνοντας πόσο μία πανδημία μπορεί να επηρεάσει την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Με αφορμή τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία σε όλους τους τομείς του κοινωνικού και ιδιωτικού βίου, το διαδικτυακό περιοδικό #Pause οργανώνει μία διαδικτυακή συζήτηση - εκδήλωση με θέμα «Covid-19 & Ψυχική Υγεία».

Ομιλητές:

Ελευθερία Βλάχου, Φοιτήτρια Ιατρικής του ΑΠΘ, Ιδρύτρια του Peace of Mind & IFMSA trainer ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Δημήτρης Πετρούνιας, Κλινικός Ψυχολόγος, Project Manager σε καινοτομίες για τον αθλητισμό ΑΜΕΑ

Συνδιοργάνωση - Συντονισμός:

Κάλλια Βαβουλιώτη - Νικολένα Καλαϊτζάκη

Με την Υποστήριξη του διαδικτυακού περιοδικού: #Pause

***

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 18:00 μέσω zoom. Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, μπορείτε να στείλετε e-mail στο: pause.events1@gmail.com.

***

Περιλήψεις εισηγήσεων:

• Ελευθερία Bλάχου «Covid-19 & Ψυχική Υγεία / Peace of Mind»

Η Ψυχική Υγεία ορίζεται ως μία κατάσταση συναισθηματικής ευεξίας, όπου το άτομο μπορεί να ζει και να εργάζεται με άνεση μέσα στην κοινότητα και να ικανοποιείται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά επιτεύγματα. Στην συνθήκη αυτή συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις - κριτήρια, τα οποία επιτρέπουν το άτομο να είναι ψυχικά υγιές, όπως για παράδειγμα η αποτελεσματική αντίληψη της πραγματικότητας και η αίσθηση παραγωγής έργου στην κοινωνία. Η υγειονομική κρίση του COVID-19 με τον συνακόλουθο κατ’οίκον εγκλεισμό και κοινωνική αποστασίωση έχουν επηρεάσει ριζικά την ΨΥ του κοινωνικού συνόλου. Η επίδραση της πανδημίας στην ΨΥ εμφανίζει ποικιλομορφία ως προς την ένταση και οξύτητα των επιπτώσεων της συναρτήσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των διαφόρων κοινωνικών ομάδων, με την ΨΥ των νέων να απειλείται έντονα, όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα των ερευνών της ελληνικής Start up Sentio Solutions για την ΨΥ. Αναμφίβολα, η πανδημία έχει δυσχεράνει την ψυχική κατάσταση των ατόμων, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων των ψυχικών διαταραχών. Ως εκ τούτου, η αναγνώριση σημαδιών ψυχικής κόπωσης αποκτά καθοριστική αξία στην προσπάθεια προάσπισης της ΨΥ. Τέλος, σε αυτό το εγχείρημα, η γνώση και ορισμένων “καλών πρακτικών” για την εξασφάλιση της ψυχικής ευημερίας είναι πάντοτε πολύτιμη.

*Η Ελευθερία Βλάχου είναι Φοιτήτρια Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιδρύτρια του Peace of Mind και IFMSA trainer ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• Δημήτρης Πετρούνιας «Covid-19 & Ψυχική Υγεία»

Στην ομιλία θα αναλυθούν προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας του εγκλεισμού και συγκεκριμένα: η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, η περαιτέρω αποξένωση των ΑΜΕΑ, η αυξανόμενη τάση καταθλιπτικών επεισοδίων και η αυξημένη χρήση ναρκωτικών ουσιών όπως αναδεικνύουν οι μετρήσεις.

*Ο Δημήτρης Πετρούνιας είναι κλινικός ψυχολόγος που ιδιωτεύει στον Πειραιά. Έχει αναπτύξει πολύχρονες συνεργασίες με κορυφαίους αθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια, και ως project manager, δημιουργεί μαζί με συνεργάτες καινοτομίες για τον αθλητισμό ΑΜΕΑ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου