Παράθυρο στον Κόσμο #1
Κρεμαστός βοτανικός κήπος, βιβλιοπωλείο Dussmann, Βερολίνο. |
Μουσεία, βιβλία, σινεμά στο Διαδίκτυο
Το Pause αποφασίζει να οργανωθεί και να είναι κοντά στους αναγνώστες του τις μέρες της απομόνωσης.
Μένουμε σπίτι αλλά το διαδίκτυο μας προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανοίξουμε παράθυρο στον κόσμο όπως ισχύει ανεξαρτήτως κορονοϊού. Και ψάχνουμε να βρούμε και να αναδείξουμε προτάσεις για σας.
Προτάσεις λοιπόν που σκοπό έχουν να μας ταξιδέψουν απ΄την οθόνη του υπολογιστή όπως :
α) Μουσεία
1. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Αθήνα
Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.
2. Βρετανικό Μουσείο – Λονδίνο
Το Βρετανικό Μουσείο είναι μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού στο Λονδίνο. Οι συλλογές του, οι οποίες αριθμούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα, είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές στον κόσμο και προέρχονται από όλες τις ηπείρους, απεικονίζοντας και καταγράφοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από την απαρχή του έως και σήμερα.
To άρτια σχεδιασμένο website του σας επιτρέπει έναν από τους πιο «αληθινούς» διαδικτυακούς περιπάτους που μπορείτε να πραγματοποιήσετε.
Πατήστε εδώ:
Πατήστε εδώ:
3. ΜοΜΑ – Museum of Modern Art – Νέα Υόρκη
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art ή MoMA) είναι μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης που βρίσκεται στην περιοχή του Μανχάτταν. Θεωρείται πως κατέχει σήμερα μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, με έργα των σπουδαιότερων σύγχρονων καλλιτεχνών όπως του Πάμπλο Πικάσσο, του Ανρί Ματίς, του Βίνσεντ βαν Γκογκ, του Σεζάν, του Νταλί και του Τζάκσον Πόλοκ.
4. Smisthonian National Museum of Natural History – Ουάσινγκτον
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ουάσινγκτον που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του Ινστιτούτου Smithsonian περιλαμβάνει στις συλλογές του παραπάνω από 145 εκατομμύρια εκθέματα από φυτά, ζώα, απολιθώματα, ορυκτά, πετρώματα, μετεωρίτες, ανθρώπινα λείψανα και ανθρώπινα πολιτιστικά αντικείμενα και τη μεγαλύτερη συλλογή φυσικής ιστορίας στον κόσμο. Εκεί εργάζεται η μεγαλύτερη ομάδα επιστημόνων που είναι αφιερωμένη στη μελέτη της φυσικής και πολιτιστικής ιστορίας στον κόσμο.
5. NASA – Χιούστον
Το Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον (Lyndon B. Johnson Space Center, JSC) είναι το κέντρο επανδρωμένων διαστημικών σκαφών και αποστολών της NASA, όπου λαβαίνουν χώρα η εκπαίδευση των αστροναυτών της, οι σχετικές έρευνες και ο έλεγχος των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων. Βρίσκεται στο Χιούστον του Τέξας και πήρε το σημερινό όνομά του προς τιμή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, ο οποίος καταγόταν από το Τέξας.
6. Μουσείο Βατικανού – Ρώμη
Τα Μουσεία Βατικανού (ιταλ. Musei Vaticani) που στεγάζονται εντός του Βατικανού (Città del Vaticano) στη Ρώμη, είναι συγκρότημα μερικών εκ των κορυφαίων μουσείων του κόσμου με ετήσια επισκεψιμότητα άνω των 4,3 εκατ. τουριστών (2008). Διαθέτουν εκθέματα της μακραίωνης και τεράστιας συλλογής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, περιλαμβανομένων διάσημων αγαλμάτων του αρχαίου κόσμου και αριστουργημάτων της Αναγέννησης και του σήμερα. Για να τα θαυμάσει, ο επισκέπτης περνά από την Καπέλα Σιστίνα και τα «Δωμάτια του Ραφαήλ», που είναι πασίγνωστα για τη διακόσμησή τους με νωπογραφίες (frescoes).
7. Μουσείο του Λούβρου – Παρίσι
Το μουσείο του Λούβρου (γαλλικά: Musée du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και εκθέτει 35.000 έργα τέχνης - το 8% των αποκτημάτων του, που υπολογίζονται στα 445.000 κομμάτια. Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες ή χώρους.
8. Rijksmuseum – Άμστερνταμ
To Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας που βρίσκεται στην πλατεία των μουσείων του Άμστερνταμ, είναι αφιερωμένο στις τέχνες και την ιστορία. Είναι φημισμένο για τη μεγάλη συλλογή πινάκων από την ολλανδική χρυσή εποχή στη ζωγραφική (17ος αι.), που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά έργα ολλανδικής ζωγραφικής δημιουργών όπως ο Ρέμπραντ, ο Γιαν Στέιν, ο Βέρμεερ, καθώς και την εκτεταμένη του συλλογή ασιατικής τέχνης.
9. Μουσείο Prado – Μαδρίτη
Το Μουσείο του Πράδο φιλοξενεί μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Μεταξύ των εκθεμάτων θα βρείτε έργα των Βελάθκεθ, Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ, κ.ά.
10. National Museum of Modern and Contemporary Art (MMCA) – Κορέα
Από το 1969 που δημιουργήθηκε το Εθνικό Μουσείο Μοντέρντας και Σύγχρονης Τέχνης της Κορέας, ή αλλιώς, Gwacheon Contemporary Art Museum, που βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη Gwacheon της Νότιας Κορέας, φιλοξενεί περίπου 7,000 έργα σύγχρονων Κορεατών καλλιτεχνών αλλά και μία σημαντική συλλογή από διεθνή έργα των Joseph Beuys, Andy Warhol, Georg Baselitz, Jörg Immendorff, Marcus Lüpertz και άλλων.
11. Neues Museum - Βερολίνο
Το «Νέο Μουσείο» του Βερολίνου, βρίσκεται στο νησάκι των μουσείων της Γερμανικής πρωτεύουσας και φιλοξενεί Αιγυπτιακές, Προϊστορικές συλλογές κυρίως, ενώ παγκοσμίως γνωστό είναι για την διάσημη προτομή της Νεφερτίτης.
12. J. Paul Getty Museum - Λος Άντζελες
Το μουσείο Getty βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της μεγαλούπολης του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια και αποτελείται από το Getty Center και τη Villa Getty. Οι λόγοι για να το επισκεφθεί κάποιος είναι πολλοί και δεν αφορούν μόνο στην τέχνη (αν και φιλοξενεί αναρίθμητα αριστουργήματα, από baroque του 17ου αιώνα έως και γλυπτά του Henry Moore και του Isamu Noguchi). Στο Getty θα χορτάσεις μοντέρνα αρχιτεκτονική με τα συγκλονιστικά του κτίρια να δεσπόζουν στους κήπους και θέα από τους λόφους στα δυτικά της πόλης των αγγέλων.
13. National Museum of Anthropology – Μεξικό
Ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγια στα πόδια σας! Το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας του είναι το πιο δημοφιλές μουσείο στο Μεξικό. Φιλοξενεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από την προ-Κολομβιανή κληρονομιά της χώρας όπως τον Λίθο του Ήλιου (Aztec calendar stone) και το αζτέκικο άγαλμα Xochipilli.
14. Leopold Museum – Βιέννη
Το Leopold Museum, ένα από τα πολυσύχναστα μουσεία του Museumsquartier της Βιέννης φιλοξενεί την πιο μεγάλη συλλογή έργων του Egon Schiele στον κόσμο καθώς και έργα των Gustav Klimt, Oskar Kokoschka και Richard Gerstl.
15. Musée de l'Orangerie - Παρίσι
Μια υπέροχη συλλογή πινάκων ζωγραφικής ιμπρεσιονισμού και μετά-ιμπρεσιονισμού μέσα στους Κήπους του Κεραμικού του Παρισίου. Το Orangerie είναι η μόνιμη κατοικία οκτώ μεγάλων τοιχογραφιών του Monet με τα αγαπημένα του νούφαρα, αλλά φιλοξενεί και έργα των Paul Cézanne, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Henri Rousseau, Alfred Sisley, Chaim Soutine, Maurice Utrillo και άλλων.
β) Βιβλία - Διαδικτυακές βιβλιοθήκες:
Το πρώτο μη εκδοθέν ακόμα βιβλίο της Ελληνικής εκδοτικής παραγωγής έρχεται παντελώς ελεύθερο από τον @Foivos Vlahos και τις εκδόσεις Κείμενα από την εφαρμογή isuu εδώ, και είναι το
Ιππότης, θάνατος, διάβολος του Hugo Hoffmansthal
Ο Φοίβος Βλάχος σημειώνει σχετικά :
Το επόμενο βιβλίο που θα κυκλοφορούσε στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις «Κείμενα» θα ήταν μια ανθολογία ποιημάτων του Hugo von Hofmannsthal σε επιλογή, μετάφραση και επίμετρο της Αγγελικής Κορρέ. Τα περισσότερα ποιήματα μεταφράστηκαν για πρώτη φορά στη γλώσσα μας.
Λόγω της κατάστασης που επικρατεί και στην προσπάθεια να ρίξουμε λίγο φως στη σκοτεινιά των ημερών και στην προσωπική απομόνωση που βιώνει ο καθένας, ανεβάζουμε το βιβλίο δωρεάν ψηφιακά στην πλατφόρμα του Issuu. Έχουμε δουλέψει όλοι σκληρά για αυτό και ελπίζουμε να χαρίσει έστω λίγη ώρα απόδρασης από την αόρατη φυλακή όπου θα χρειαστεί να ζούμε τον επόμενο καιρό.
Το βιβλίο αυτό θα κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή το Φθινόπωρο. Θα ακολουθήσει πλούσιο υλικό τις επόμενες μέρες που θα ανεβαίνει στην προσπάθεια να συνεχίσουμε να αλληλεπιδρούμε έστω και από τους υπολογιστές μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο και ποιητή Αλέξανδρο Λαβράνο ο οποίος έδωσε την ιδέα για την έκδοση του βιβλίου αυτού πριν από πέντε χρόνια.
Καλή δύναμη σε όλους, συνεργάτες, βιβλιοπωλεία και εκδότες. Ιδιαίτερα όμως στο υγειονομικό προσωπικό και σε αυτούς που μάχονται για τη ζωή τους, είτε με τον κοροναϊό είτε με άλλη αρρώστια.
- Aνοιχτή βιβλιοθήκη - Ελεύθερα ψηφιακά βιβλία
Περιηγηθείτε και διαβάστε ελεύθερα.
Προς το παρόν ελεύθερη πρόσβαση μόνο στους πιστοποιημένους χρήστες, στις ψηφιακές της συλλογές. Τους τόνισα την ανάγκη να υπάρξει ελεύθερη χρήση στην απομακρυσμένη πρόσβαση, χωρίς προηγούμενη αίτηση επί τόπου, μια κι η βιβλιοθήκη έκλεισε. Μου υποσχέθηκαν ότι θα το εξετάσουν.
Προς το παρόν υπάρχει το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο για πιστοποιημένους χρήστες, με πληθώρα τίτλων για απευθείας φόρτωση στη συσκευή, υπολογιστή ή άλλη, για 20 μέρες :
Δείτε εδώ για τις ψηφιακές συλλογές:
- Στην Παγκόσμια Βιβλιοθήκη
υπάρχουν βιβλία σε επτά (7) γλώσσες. Περιηγηθείτε.
- Υπάρχουν επίσης οι εφαρμογές για βιβλία, όπως το Scribd, με χιλιάδες τίτλους σε μορφή pdf για να φορτώσετε και να διαβάσετε. Τον πρώτο μήνα η σύνδρομή είναι δωρεάν.
- Πολλοί εκδοτικοί οίκοι έχουν ελεύθερα βιβλία τους ή αποσπάσματα, όπως το Μεταίχμιο, ο Πατάκης και άλλα.
- Τα βιβλία του Θανάση Τριαρίδη κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο.
- Πολύ όμορρφη εφαρμογή επίσης ανακαλύψαμε για τα παιδιά. Πατάς πάνω σε μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και διαβάζεις βιβλία μαζί με το παιδί. Ηχητική επιλογή επίσης.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε παιδικά βιβλία:
γ) Διαδικτυακές πλατφόρμες σινεμά
Σε όλα ο πρώτος μήνας είναι δωρεάν.
δ) Ιδιαίτερα μαθήματα για όλα τα γούστα μέσω διαδικτύου.
Σε καλές τιμές.
e) ΄Ολα τα βιβλιοπωλεία είναι κλειστά, αλλά πολλά συνεχίζουν τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και φέρνουν τα βιβλία στην πόρτα σας. Προτείνουμε ένα πολύ καλό ενημερωμένο συνοικιακό, με δωρεάν αποστολή, το Booktalks του Φαλήρου.
H λίστα διαρκώς θα ανανεώνεται και θα επικαιροποιείται, στείλτε μας στο inbox στη σελίδα στο Facebook, ό,τι ξέρετε κι εσείς για να περάσει ευχάριστα η ώρα.
Κάλλια Βαβουλιώτη
Μαρίνα Καρτελιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου