Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

60 Χρόνια Φεστιβάλ Φιλίππων

Το Φεστιβάλ Φιλίππων γιορτάζει τα 60 του χρόνια, με ένα πλούσιο πρόγραμμά θεατρικών, μουσικών και εικαστικών εκδηλώσεων, ενώ ταυτόχρονα καινοτομεί διοργανώνοντας στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και την περιοχή των Κρηνίδων, θεατρικό εργαστήρι αρχαίου δράματος με τιμώμενο πρόσωπο τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο και συμμετέχοντες σκηνοθέτες της νέας γενιάς από την Ελλάδα και την Αμερική (Ιόλη Ανδρεάδη, Σύλβια Λιούλιου, Γεωργία Μαυραγάνη, Λόρα Τέσμαν), όπως και με τη συμμετοχή της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

Φωτογραφία του Aris Asproulis.


Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Φιλίππων 2017 πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου η οποία παραχωρήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017 στον προαύλιο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων, από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρο Πετρόπουλο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Θοδωρή Γκόνη, παρουσία και συντελεστών της επετειακής 60ής διοργάνωσης.



Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει 27 εκδηλώσεις στο σύνολο που θα πραγματοποιηθούν από το Σάββατο 8 Ιουλίου έως και την Πέμπτη 27 Αυγούστου 2017 στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, στο θέατρο του «Κάστρου» στο Φρούριο της Καβάλας και σε άλλους χώρους μέσα στην πόλη, όπως το Οικόπεδο Κρέη και το Δημοτικό Σχολείο στον Φάρο της Παναγίας, ενώ η «καρδιά» των 60χρονων εορτασμών, το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, θα διεξαχθεί από τις 20 Ιουλίου έως και τις 10 Αυγούστου 2017 στις Κρηνίδες που, οι οποίες για το επίμαχο διάστημα, θα «μεταμορφωθούν» σε έναν «χώρο εργασίας» με την προετοιμασία των παραστάσεων να είναι «ανοιχτή» για όποιον ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει.

Φωτογραφία του Aris Asproulis.


«Το Φεστιβάλ γεννάει την ελπίδα και την αισιοδοξία»


Στον χαιρετισμό της, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα μίλησε με υπερηφάνεια για έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πατρίδας μας που «σε πείσμα των δύσκολων καιρών παραμένει πάντα ζωντανός, ακμαίος με ανανεωτική διάθεση, με φρέσκες ιδέες και καινούργιες παραγωγές, με καινοτόμες αντιλήψεις πάνω στον πολιτισμό και την προσφορά του στον τόπο». «Εξήντα χρόνια μετά το Φεστιβάλ Φιλίππων όχι μόνο παραμένει όρθιο στα πόδια του αλλά γεννάει την ελπίδα και την αισιοδοξία μέσα από την ποικιλία των εκδηλώσεων που προσφέρει. Θ’ αφήσει και φέτος το δικό του αποτύπωμα στον πολιτιστικό ορίζοντα της πατρίδας μας. Η πόλη μας θα παραδοθεί και φέτος στη μαγεία του θεάτρου, της μουσικής, της ψυχαγωγίας με την παρουσία καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών», συμπλήρωσε, ευχαριστώντας τόσο τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Θοδωρή Γκόνη ο οποίος για άλλη μια χρονιά κατάφερε με λίγα χρήματα να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα μεγάλων καλλιτεχνικών αξιώσεων όσο και τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρο Πετρόπουλο ο οποίος «με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης» βοηθά στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Φωτογραφία του Aris Asproulis.


«Το θέατρο, δική μας καλλιέργεια και ευθύνη»


Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης είπε πως κεντρική ιδέα της φετινής διοργάνωσης είναι να τιμήσουμε μαζί με τους νέους τους παλιούς δασκάλους μας και όλους εκείνους τους πρωτεργάτες της θεσμοθέτησης του Φεστιβάλ, ενώ «στάθηκε» ιδιαίτερα στη διεξαγωγή του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις Κρηνίδες. «Θα θυμίζουν το αρχαίο θέατρο και οι Κρηνίδες τον πρώτο εκείνο καιρό που ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, μουσικοί και τεχνικοί ζούσαν εδώ, μαζί, πλάι με τους κατοίκους της περιοχής και το καλοκαίρι ήταν θέατρο, θέατρο δικό τους, δική τους καλλιέργεια και ευθύνη. Και αυτό για μας θα είναι η μεγάλη γιορτή και ο Πανηγυρισμός», είπε χαρακτηριστικά. Κατόπιν, ο κ. Γκόνης παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ευχαριστώντας, τέλος, τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του και τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρο Πετρόπουλο για την υποστήριξη στο δύσκολο έργο της διοργάνωσης του θεσμού.

Φωτογραφία του Aris Asproulis.


«Χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ»


Η σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη συμμετέχει στο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, ανεβάζοντας τον «Ίωνα» του του Ευριπίδη στις 9 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων ώρα 7 το απόγευμα, σε νέα μετάφραση του κειμένου που έχει πραγματοποιήσει η ίδια, με τους Κωνσταντίνο Μπιμπή και Δήμητρα Χατούπη να βρίσκονται επί σκηνής. Η Ιόλη Ανδρεάδη ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και την εμπιστοσύνη και σημείωσε πως «αυτό που γίνεται στην Καβάλα είναι πάρα πολύ σημαντικό – και ειδικότερα το ότι δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν νέοι άνθρωποι», αναφερόμενη στο Φεστιβάλ Φιλίππων.

Φωτογραφία του Aris Asproulis.
  


«Ψάχνουμε τα ίχνη μέσα στο τοπίο»


Η σκηνοθέτις Σύλβια Λιούλιου θα παρουσιάσει, επίσης στο πλαίσιο Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, την παράσταση «Οιδίπους δοκιμές: Κάτω απ’ την προσωπίδα ένα κενό» με τη Μαρία Καλλιμάνη, ως κεντρικό πρόσωπο, σε δραματουργική επεξεργασία Νίκου Φλέσσα. «Αγαπημένος χώρος για μένα οι Φίλιπποι, σχεδόν ανταγωνιστικά με αυτόν της Επιδαύρου», σημείωσε η Σύλβια Λιούλιου, επισημαίνοντας πως το ίδιο το τοπίο θα καθορίσει την παράσταση που εκείνη και οι συνεργάτες της πρόκειται ετοιμάζουν - και ιδιαίτερα το φως, αφού θα παιχτεί και εκείνη με φυσικό φως, πριν τη δύση του ηλίου. «Με τον Νίκο Φλέσσα δουλεύουμε επάνω στο αρχαίο κείμενο εδώ και δύο χρόνια», διευκρίνισε η σκηνοθέτις, κάνοντας λόγο για την αναζήτηση του ίχνους τόσο του Οιδίποδα όσο και του ποιητή Γιώργου Σεφέρη. Σημείωσε, δε, ότι η παράσταση αποτελεί μία απόπειρα «συνάντησης» με το σεφερικό ποιητικό βλέμμα- μέσα στο τοπίο των αρχαίων Φιλίππων. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 10 Αυγούστου και αποτελεί μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, η οποία θα καταλήξει στο αρχαίο θέατρο.



«Το αρχαίο δράμα μάς αποκαλύπτει πράγματα σημερινά»


Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Νίκος Φλέσσας εξομολογήθηκε ότι για πρώτη φορά, παρά την ηλικία του και τα χρόνια ενασχόλησής του με το θέατρο, βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και αποφάσισε «να σεβαστεί τη σιωπή» που αυτός επιβάλλει. «Ο χώρος αυτός παράγει λόγο, ακόμη και μέσα από τη σιωπή, αφού το αρχαίο δράμα μάς αποκαλύπτει πράγματα σημερινά» είπε, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι ότι πρόκειται, μέσα από το Εργαστήριο Αρχαίο Δράματος, «να δουλέψουμε εδώ και να φτιάξουμε κάτι εδώ, σε αυτό το φως»…







«Κόντρα στην απομόνωση που προστάζει η εποχή»


«Μόνο μέσω του διαλόγου μπορούν τα πράγματα στην Τέχνη να πάνε μπροστά», σημείωσε στη συνέχεια ο φετινός νικητής του Βραβείου Δημήτρης Χορν, Κωνσταντίνος Μπιμπής, «και αυτό που πρόκειται να γίνει εδώ, με τις ανοιχτές πρόβες, δεν είναι παρά μια μορφή διαλόγου, κόντρα στην απομόνωση που προστάζει η εποχή». «Είναι μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια που είμαι εδώ» συμπλήρωσε ο νεαρός ηθοποιός, «με ένα υπέροχο έργο και υπέροχους συνεργάτες». Με τη φράση «τρομάζω που θα βρίσκομαι μόνος μου σε αυτή την ορχήστρα» έκλεισε, σχολιάζοντας το γεγονός πως θα ερμηνεύσει και τους 9 ρόλους τους έργου ο ίδιος επί σκηνής. Στο άνοιγμα του καλλιτεχνικού διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων που επιτάσσει ο τρόπος που συστάθηκε ο φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων, εστίασε και η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία ως τη μοναδική διέξοδο για να υπάρξει πρόοδος όχι μόνον στην Τέχνη αλλά και στην ίδια τη ζωή. Και οι δυο ηθοποιοί και πρωταγωνιστές της παράστασης «Ίων» δήλωσαν ευτυχείς και ευγνώμονες για τη συμμετοχή τους στο 60ό Φεστιβάλ Φιλίππων. Η Δήμητρα Χατούπη έκλεισε συγκινημένη «Κάναμε μια απόδραση σήμερα από την Αθήνα. Ήθελα να βρεθώ έστω για λίγη ώρα σε αυτόν τον μαγικό χώρο».



«Το ταξίδι της Ιούς συνεχίζεται στους Φιλίππους»


Η «έκπληξη» της συνέντευξης Τύπου δεν ήταν παρά η… τηλεφωνική συμμετοχή της Αμερικανής Λώρας Τέσμαν, απευθείας από τη Νέα Υόρκη όπου ζει, με την Ιόλη Ανδρεάδη να μεταφράζει! «Για πρώτη φορά συνάντησα την Ιώ στον Προμηθέα Δεσμώτη. Αργότερα, την είδα και πάλι στις Ικέτιδες. Ωστόσο, μου έκανε εντύπωση που το ταξίδι της δεν ολοκληρώνεται. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, να πιάσουμε το ταξίδι της Ιούς από εκεί όπου σταμάτησε. Στόχος του έργου να ανασυνθέσει τα θραύσματα της ιστορίας της Ιούς. Αυτό θα βασιστεί και στην προσωπική δουλειά των τεσσάρων γυναικών που παίζουν στην παράσταση» σημείωσε η σκηνοθέτις, συμπληρώνοντας ότι ανυπομονεί να βρεθεί στις Κρηνίδες, «ανυπομονώ να σας συναντήσω όλους εδώ στους Φιλίππους σε μερικές βδομάδες». Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 9 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Φωτογραφία του Aris Asproulis.


«Το δικό μας Φεστιβάλ, το φεστιβάλ όλων των Ελλήνων»


«Εμείς οι Καβαλιώτες είμαστε ευγνώμονες προς όλους όσους εργάστηκαν τα περασμένα χρόνια για το Φεστιβάλ Φιλίππων», σημείωσε στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος, ενώ ανατρέχοντας στην περσινή, πρώτη δική του «εμπλοκή» στη διοργάνωση του θεσμού, υπογράμμισε ότι «φέτος η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη», λόγω του επετειακού χαρακτήρα των 60χρονων, συμπληρώνοντας πως το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι «το φεστιβάλ όλων των Ελλήνων».



«Αχτίδα ελπίδας σε εποχή ζοφερή»


Ο τελευταίος χαιρετισμός της βραδιάς «ήρθε» από τον Άρη Ασπρούλη ο οποίος, έχοντας διττό ρόλο στη διοργάνωση -αφού εκτός από συνεργάτης της Ιόλης Ανδρεάδη στη απόδοση για δυο πρόσωπα του «Ίωνα» είναι και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Φεστιβάλ Φιλίππων στην Αθήνα- σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στην Καβάλα «είναι μια αχτίδα φωτός, ελπίδας, παιδείας και παράδοσης σε μια εποχή ζοφερή – κάτι το οποίο μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε και να πιστέψουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα».

Φωτογραφία του Aris Asproulis.


Με επιστολή της χαιρέτησε την έναρξη της διοργάνωσης και η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου


Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το Φεστιβάλ Φιλίππων, που εδώ και εξήντα χρόνια προβάλει με συνέπεια την καλλιτεχνική δημιουργία και συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Φεστιβάλ Φιλίππων, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και μακροβιότερους καλλιτεχνικούς θεσμούς της χώρας. Από το 1957, το Φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες και στην τοπική κοινότητα να συνδιαλλαχτεί με το αρχαίο και το σύγχρονο θέατρο αλλά και με άλλες μορφές τέχνης όπως η μουσική και ο χορός. Το Φεστιβάλ γιορτάζει τα 60 του χρόνια με τον πιο ουσιαστικό, τον πιο δημιουργικό τρόπο. Πέραν των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων εγκαινιάζεται το Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων και την περιοχή των Κρηνίδων. Σκηνοθέτες της νέας γενιάς, από την Ελλάδα και την Αμερική, θα δημιουργήσουν νέες παραστάσεις εμπνευσμένες από το Αρχαίο Δράμα. Οι πρόβες, τα εργαστήρια και οι παραστάσεις θα είναι ανοιχτά για το κοινό. Η δημιουργική διαδικασία θα είναι διαμπερής, με στόχο να συνδιαλλαγεί και να εμπνεύσει. Με τον τρόπο αυτό η νέα γενιά περνά στο προσκήνιο και μάλιστα με εξωστρέφεια. Ταυτόχρονα, φέτος, τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ και επιβλέπων του Διεθνούς Εργαστηρίου, είναι ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, ένας σκηνοθέτης που κατάφερε να ανανεώσει τους όρους με τους οποίους πλησιάζουμε την αρχαία τραγωδία και να δημιουργήσει μια νέα θεατρική γλώσσα, μια γλώσσα προσωπική και οικουμενική ταυτόχρονα. Έναν κώδικα βγαλμένο μέσα από την παράδοση και ταυτόχρονα σε απευθείας συνομιλία με τους μεγάλους δασκάλους του θεάτρου του 20ου αιώνα. Οι παραστάσεις του Θεόδωρου Τερζόπουλου ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο διαπραγματευόμενες την παράδοση σε συνομιλία με την Πολυπολιτισμικότητα, τις ρίζες της τραγωδίας και τον ορίζοντα του θεατρικού σώματος, το παρελθόν και το μέλλον του θεάτρου. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν τόσο στο οργανωτικό όσο και στο καλλιτεχνικό σκέλος του φεστιβάλ.

  Φωτογραφία του Aris Asproulis.
Απoσπάσματα από την συνέντευξη Τύπου μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: 

Παρακολουθείστε εδώ το video trailer του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων



Δείτε εδώ το έντυπο υλικό του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων




Η ομιλία του τιμώμενου σκηνοθέτη Θεόδωρου Τερζόπουλου «Σαγήνη και πένθος» θα πραγματοποιηθεί στις 9 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Τον Θεόδωρο Τερζόπουλο θα προλογίσει - παρουσιάσει με ομιλία του ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και κριτικός θεάτρου Γιώργος Σαμπατακάκης.


Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του 60ού Φεστιβάλ Φιλίππων , το οποίο επισυνάπτεται εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου